ChangeMaker Blogg

30 Okt 2015

Äntligen ett jobb! – Changemaker Educations hotellkurs ger arbete för långtidsarbetslösa

//
Kommentarer0

Efter 15 veckors utbildning och praktik var det dags för diplom och avslutningslunch hos CME på Åsögatan 117. På plats tillsammans med de 8 kursdeltagarna fanns Malin, Anette och Satu från Sundbybergs Kommun, huvudlärare Joakim Harping och Anna Möller från Changemaker Educations. Alla åtta elever är nu på väg in i anställning. Vissa på timmar och vissa på prov. Alla med stor glädje och entusiasm efter 3-10 års arbetslöshet.

”Jag är så glad, jag ska jobba nu i helgen och servera, och jag har sökt fast anställning på Järva Krog. Nu vet jag hur jag ska göra. Joakim är den bästa hjälp vi någonsin har fått i Sverige, säger Bahram Akbari, som har två mastersexamina i bagaget, men ännu ej efter 4 år lyckats få in en fot på den svenska arbetsmarknaden.”

Joakim Harping är huvudlärare och kontaktperson med hotellen. ”Det är viktigt att eleverna vill och vågar agera. Vi bidrar med kunskap och nätverk för att de ska få in en fot, så resan in på arbetsmarknaden har bara börjat. Alla har nu verktyg för att fortsätta på egen hand. Det är en glädje att se hur deltagarna har rätat på ryggen, fått glimten i ögat och nu jobbar på Amaranten, Hasselbacken, Scandic och flera av Stockholms cityhotell”.

Anna Möller från Changemaker Educations ser projektet som ett pilotprojekt där vi får bevis för att vi kan jobba på alla rekryteringsnivåer i vårt stora branschnätverk; ”Detta är ett spännande, viktigt och engagerande pilotprojekt som kan ge många chansen till arbete. Vi hoppas fler kommuner nappar på konceptet. Nästa kursstart är 9 november och då öppnar vi upp för alla kranskommuner i Stockholmsregionen.”

Utbildningen, som bedrivs i samarbete med Sundbybergs Kommun, är 15 veckor lång (6 v skolförlagt och 9 veckor praktik, detta anpassas efter individen) och har 10-15 platser. Nästa kursstart är måndag 9 november och alla deltagare intervjuas innan kursstarten. Det är viktigt att eleven VILL ha ett jobb och är villig att satsa på detta. CME ger eleven den förkunskap hotellen kräver, tillsammans med  grundläggande arbetsmarknadskompetens. Därefter guidar vi eleven hela vägen  in i praktikrollen på hotellet, eller i andra delar av den växande besöksnäringen. ”Hands-on och no-nonsence”.

Kursen leds av seniora utbildare med lång erfarenhet av utbildningar för uppdragsgivare inom offentlig verksamhet, näringsliv och yrkeshögskola.

Läs mer om kursen här: 15 veckor leder till arbete

IMG_0538

Skriv ett svar