ChangeMaker Blogg

3 Maj 2016

Från jord till bord, och tillbaka igen.

//
Kommentarer0

FoodMaker – vår utbildning och rörelse som handlar om mat och samhällsförändring – har precis fått en egen hemsida på foodmaker.se.

Maten vi producerar, gör och äter, engagerar många människor. I maten finns alla viktiga samhällsfrågor invävda som jästen i degen. Där finns frågor om den eviga konstrasten mellan stad och land, om lantbruk, odling, miljögifter, hållbarhet, stordriftssytem, småskalighet, ekologi, lönsamhet, matförsörjning av städer och landsbygd, matlagning, exotism, transporter, priser, folkhälsa och mycket annat. Detta är inget nytt.

Samhället är en paradox just nu. Våra politiker och beslutsfattare uppmanar oss till en grön omställning för ett hållbart samhälle. Samtidigt fasthålls de skeva konkurrensvillkoren i samhället, där de stora aktörerna får alltmer makt och inflytande och de små svårare att klara sig. Följden av det är att det blir dyrare att producera och konsumera så att våra resurser räcker till, än att låta bli att bry sig om hållbarheten i samhället. Tillväxten är viktigare än något annat, nästan till vilket pris som helst, säger Tom Löyche, VD Changemaker AB, Kaospilot.

Vart allt detta är på väg vet vi inte, bara att många är bekymrade och engagerade i frågorna. Det enda vi vet är att stad och land ständigt förändras. Foodmaker-utbildningen och -boken, som denna rörelse växt fram ur, gör en djupdykning i den flod som är samhällets matförsörjning och hållbarhet på lång sikt.

För mig är Foodmaker ett projekt med ett embryo till att förändra samhället, eller åtminstone sin community. Foodmaker handlar om att personer sätter sig runt samma bord, och äter den mat de själva har skördat, slaktat och tillagat med de knivar de själva har slipat. Vid bordet delas erfarenheter, man ser sammanhang och ny kunskap uppstår.  Man kan tala om produktion, om att förädla, att dela, om att äta, om att lära nytt. Vid nästa tillfälle utvecklas det ytterligare.

Skriv ett svar