ChangeMaker Blogg

8 Mar 2017

Nominera till Elisabeth Tegner-stipendiet – få fler kvinnor in i IT-branschen

//
Kommentarer0

Elisabeth Tegner har varit verksam inom IT- och spel-branschen sedan tidigt 90-tal, och började tidigt att forska kring både rave- och hackerkulturer. Som uttalat mål har hon alltid haft att få fler kvinnor att intressera sig för IT-branschen, och att starta eget. I år delas för första gången Elisabeth Tegner-stipendiet ut, och kommer att gå till en kvinna som inspirerar andra att göra karriär inom IT. Stipendiet initieras av utbildningsanordnaren Changemaker Educations. Stipendiet kommer att delas ut på Geek Girl Meetups riksevent den 13 maj, 2017.

Elisabeth Tegner har alltid legat i framkant av de senaste techtrenderna, och började redan för 30 år sedan att resa runt världen och gå på konferenser om både virtual reality, artificiell intelligens och spel. Hon låg bakom de tre Tidsvågmässorna mellan 1993 – 1996, där VR-konst presenterades framför tusentals besökare i Göteborg, och var senare med och startade upp några av Sveriges än idag främsta spelutbildningar, bland annat Futuregames i Stockholm.

– Jag lärde känna Elisabeth 1998. Genom åren har vi utväxlat idéer i ett nära samarbete, och drivit utbildningar i Stockholm, Göteborg, Arvika och Botkyrka. Alltid med ambition att göra saker och ting bättre. Vi startade upp Futuregames tillsammans 2008, än idag en av Sveriges mest eftertraktade spelutbildningar. Elisabeth är en inspirerande kvinna, och har alltid strävat efter att få fler kvinnor att intressera sig för IT- och spelvärlden. Vi vill instifta stipendiet i hennes namn för att fortsätta driva hennes mål vidare, säger Tom Løyche, VD Changemaker Educations.

Idag öppnar nomineringarna för Elisabeth Tegner-stipendiet. Det går att nominera kvinnor som gjort skillnad inom IT-branschen och som inspirerar andra att göra detsamma. I juryn sitter utöver Elisabeth själv även Emelie Fågelstedt, digital strateg vid Fågelstedt Kommunikation, och Susanne Fuglsang, Executive Producer vid Promag och styrelseledamot vid Geek Girl Meetup och grundare av Geek Girl Plus.

– Elisabeth är en av de häftigaste kvinnorna jag träffat. Hon är driven, ytterst påläst och orädd. Hennes ständiga strävan att engagera unga människor och koppla samman dem i olika konstellationer är inspirerande. Hennes nätverk är enormt. Det ska bli en sann ära att vara en del av det här stipendiet, säger Emelie Fågelstedt.

– Det behövs fler kvinnliga förebilder inom IT-branschen, och många av dem som gjort skillnad tidigare genom åren har hamnat lite i skymundan. Jag är glad över att ha kommit i kontakt med Elisabeth och att ha fått ta del av hennes berättelse och livsbedrifter. Nu ska vi fortsätta inspirera fler kvinnor att vara en de av IT-branschen genom det här stipendiet, säger Susanne Fuglsang.

Elisabeth Tegner kommer att infinna sig på Geek Girl Meetups riksevent den 13 maj för att personligen dela ut det första Elisabeth Tegner-stipendiet.

– Jag är glad över möjligheten att fortsätta inspirera fler unga kvinnor att ge sig in i den här branschen. Den är fortfarande alldeles för grabbig, men det ska vi ändra bra, säger Elisabeth Tegner.

 För att läsa mer om stipendiet, och för att nominera din kvinliga förebild, besök: cmeducations.se/elisabethtegner

Skriv ett svar