Intervju maj 14, 2017

Tove Lindholm – den första Elisabeth Tegner-stipendiaten

Changemaker Educations gratulerar Tove Lindholm som igår tilldelades det första Elisabeth Tegner-stipendiet på Geek Girl Meetups riksevent.

Changemaker Educations gratulerar Tove Lindholm som igår tilldelades det första Elisabeth Tegner-stipendiet på Geek Girl Meetups riksevent. Tove är level designer och DJ som gjort en av kollegor hyllad karriär inom spelbranschen, nu senast arbetandes vid Snowprint Studios.

– Spel är jätteviktigt. Det är så mycket starka känslor där. Jag tror att man blir påverkad av all populärkultur man konsumerar. Därför blir det också viktigt att jobba med kvinnosynen i spelen, säger Tove i en intervju för Honk Please.

Elisabeth Tegner-stipendiet stiftades i år av Changemaker Educations med avsikt att synliggöra fler kvinnliga förebilder inom tech-branschen. Elisabeth Tegner har kallats en av Sveriges första kvinnor på Internet, och var redan på tidigt 90-tal med och presenterade VR- och AI-tekniker på den svenska marknaden genom Internetkonferensen Tidsvåg. Hon har också varit med och startat upp några av Sveriges främsta spelutbildningar, däribland Futuregames.

Elisabeth har länge strävat efter att få in fler kvinnor i tech-branschen. I en intervju med Honk Please säger hon:

– En utvecklare eller digitalt kreativ person är för mig någon som ligger långt fram, precis som rejvarna gjorde på sin tid. Personer som gör sin egen grej, står på egna ben. Det är tjejer som inte bara lyssnar på killarna. Jag tror inte på kvotering. Jag tror på personer som lyckas slå sig fram av egen drivkraft. Och som inte låter sig stoppas av vad som sker runtomkring henne, säger Elisabeth Tegner.

Tom Løyche, VD på Changemaker Educations och också kollega till Elisabeth sedan 20 år tillbaka, ligger bakom initiativet att stifta stipendiet i Elisabeths namn.

– För mig har Elisabeth också varit en förebild. Hon har varit ännu mer ensam än många av dem som kommer nu. Innan det fanns geek girls och allt. Hon har stått ensam mot mycket motstånd och envist härdat ut. Allt det hänger ihop bra med nuläget i mitt huvud. Jag hoppas att det här stipendiet på sikt blir överflödig. Men just nu känns det bra att kunna vara med och supporta det här och göra en skillnad, säger Tom Løyche.

Tove Lindholm belönas med 10 000kr och utmärkelsen som den första Elisabeth Tegnér-stipendiaten. Ett diplom med hennes namn kommer även att hängas upp på Changemaker Educations på Åsögatan 117 för att inspirera eleverna på skolan. Juryn, bestående av Elisabeth Tegner, Emelie Fågelstedt och Susanne Fuglsang, önskar tacka för alla de nomineringar som kommit in under våren. Ett stort tack riktas även till Geek Girl Meetup där stipendiet igår, lördag den 13 maj, delades ut.