fbpx
Intervju mars 4, 2019

Från gymnasiet till en Yh-utbildning

Idag väljer många att läsa en Yh-utbildning direkt efter gymnasiet. Blanda unga finns det ett stort intresse för att lära sig mer om webbutveckling, projektledning och UX för att rusta sig för arbetslivet och nå drömjobbet snabbare.

Idag väljer många att läsa en Yh-utbildning direkt efter gymnasiet. Blanda unga finns det ett stort intresse för att lära sig mer om webbutveckling, projektledning och UX för att rusta sig för arbetslivet och nå drömjobbet snabbare.

En Yh-utbildning är en yrkesnära utbildning som genomförs i nära samarbete med arbetsmarknaden. Under en Yh-utbildning lär man sig praktiska färdigheter som man direkt ska ha nytta av ute på en arbetsplats. Lärare och gästföreläsare är själva branschfolk med stor kunskap om det senaste som sker inom deras respektive område. En stor del av utbildningen består också av LIA-perioden där man gör praktik ute hos företag.

Vi har pratat med tre studerande som började läsa Webbutvecklare e-handel på Changemaker Educations i Stockholm i höstas, antingen direkt efter gymnasietiden eller strax därefter.

 

Lukas Munkhammar

Lukas Munkhammar började läsa Webbutvecklare e-handel på Changemaker Educations i höstas, direkt efter det att han gått ut gymnasiet. Där läste han Teknikprogrammet på IT-inriktning.

– Jag var för sent ute med att söka utbildning utomlands och hittade inget jobb. Istället för att bli stillasittande hemma bestämde jag mig för att leta efter något som skulle vara värt min tid där jag skulle ha möjlighet för personlig utveckling. Jag hade studerat programmering på gymnasiet och visste om att jag tyckte att det var roligt, därför tvekade jag inte med att söka till denna utbildning när jag fick syn på den, berättar Lukas.

Nu inne på andra terminen på den 2-åriga utbildningen tycker Lukas att han fått lära sig många relevanta kunskaper som han kommer ha nytta av framåt.

– Internet blir mer och mer relevant för varje dag som går, och det kommer aldrig vara fel att utbilda sig inom någonting som har med internet att göra.

Vad tycker du är fördelen med att plugga vidare direkt efter gymnasiet?

– Min syn på detta är att det är bättre att lära sig någonting, vad som helst, än ingenting alls, även om man inte vet vad det kommer att leda till. Fördelen med att plugga tidigt är att man tidigare kan bygga en förståelse för vad det är vill man vill göra. Med mer kunskap har man flera tillvägagångssätt för att uppnå sina mål, idéer och visioner!

Vincent Roslin

Vincent Roslin läste Estetisk Media på Mediagymnasiet. Han valde att börja plugga Webbutvecklare e-handel på Changemaker Educations tre år efter det att han gick ut gymnasiet. Däremellan gjorde han lite allt möjligt, från IT-support till restaurangjobb och kundtjänst.

– Jag gjorde egentligen sådana jobb som man får utan någon vidareutbildning. Jag genomförde även en bartenderutbildning men kände snabbt att det inte var min grej.

Varför valde du att söka till Webbutvecklare e-handel?

– Jag var väldigt trött på att inte kunna få ett givande jobb där jag fick lära mig nya saker. Jag tänkte då på min gymnasietid och på min webbutvecklingskurs som jag gick där och där jag kunde lära mig nya saker varje lektion och se resultat direkt genom att uppdatera min kod vilket var väldigt kul. Min ansökan var väldigt spontan och jag sökte nästan i sista sekund men fick en plats efter en intervju med skolan och visade mina tidigare projekt som jag hade.

Vad tycker du om utbildningen så långt?

– Utbildningen tycker jag är väldigt bra och givande. Man får ett brett perspektiv för hur det ser ut inom webbutvecklings-världen och det finns så många olika spännande roller som jag inte trodde fanns. Man får även lära sig mycket om vad som sker runtomkring, t.ex. hur användare använder hemsidor på olika sätt och hur man kan förbättra det (UX = User experience). Skolan jobbar väldigt nära företag som jobbar med det vi blir utbildade till och det är skönt att man får lära sig det absolut senaste. Vi har även haft intressanta föreläsare i alla olika typer av ämnen t.ex. han som kopplade upp Sverige mot internet – Ulf Bilting.

Vad tycker du är fördelen med att börja plugga tidigt?

– Fördelen med att börja studera tidigt är att man snabbt kommer ut till ett jobb som man själv valt inriktning på. Du slipper alla de tråkiga ungdomsjobben som oftast är dåligt betalda. Man hamnar i en klass där alla har olika bakgrund och kunskap och man får snabbt nya vänner som har samma intresse som en själv. Vet man vad man vill och brinner för det så är det bara en fördel att börja plugga tidigare. Man får kompetens och är startklar för det jobb man själv valt helt enkelt!

Vincent Roslin och Tomas Jensell Webbutvecklare e-handel på Changemaker Educations.

Tomas Jensell

Tomas Jensell läser Webbutvecklare e-handel på Changemaker Educations. Han sökte till skolan några år efter examen från gymnasiet, där han gick Energiprogrammet och fick äsa mycket om ellära, elteknik, CAD och liknande ämnen.

Vad jobbade du med åren mellan gymnasiet och Changemaker?

– Jag jobbade på Stockholm Globe Arenas där jag hade en mängd olika yrkesroller, allt från att lägga isreklam till att förbereda fotbollsplanen inför en match.

Varför valde du att söka till Webbutvecklare e-handel?

– Jag hade precis kommit hem från en lång backpacker-resa och befann mig i ett stadie i livet där jag inte riktigt visste vad som skulle komma härnäst. jag hade två val, antingen skulle jag söka jobb eller så skulle jag plugga.

– Efter många om och men beslöt jag mig för att faktiskt ta steget och börja plugga, jag stod lite i ’valet och kvalet’ mellan yrkeshögskola och en traditionell högskola och kom till slut fram till att YH passade mig mycket bättre då det var mer ”rakt på sak” och väldigt mycket mer ”straight forward”. Min far som är ingenjör inom software-development ansåg även att just YH var den rakaste vägen, om man var säker på vad man ville jobba med efter utbildningen.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Hittills har utbildningen visat sig vara utmanande, med många större projekt, men väldigt lärorik. Vi har för några veckor sedan presenterat vårt stora projekt där vi skulle koda ihop en ’look-alike-hemsida’ – det vill säga, en kopia på en redan existerande hemsida. Det var ett stort men väldigt lärorikt projekt där vi i grupper fick jobba väldigt mycket på egen hand, så det gäller att ha disciplin!

Vad tycker du är fördelen med att börja plugga tidigt?

– Fördelen är att man hinner utvecklas så pass mycket när man väl befinner sig i yrkesrollen, man har liksom ett helt arbetsliv av lärdom framför sig.

Changemaker besöker gymnasieskolor

Oscar Lindqvist, huvudlärare på programmet Webbutvecklare e-handel, och Krister Cederlund, huvudlärare på Futuregames spelprogrammering, besökte nyligen Mediegymnasiet för att träffa och prata med gymnasielever om Changemaker Educations.

Gymnasieelever och andra intressenter är även varmt välkomna att besöka en meetup eller ett öppet hus på Changemaker Educations för att lära sig mer om skolan och höstens utbildningar. Nästa meetup är planerad till torsdag den 7 mars mellan kl 17:00 – 19:00 och kommer handla om Morgondagens Yrkesroller.

Flera besök på gymnasieskolor planeras under våren. Är din skola intresserad av ett besök från oss på Changemaker Educations? Kontakta Anna Möller.