fbpx
Projekt september 1, 2019

Jiddra Inte – Adda Livet!

Utanförskap är förödande. För alla inblandade. Oavsett varför och oavsett vem du är.

Changemaker Educations projektleder och visualiserar Jiddra Intes viktiga arbete för att motverka utanförskap bland unga. Under en 3-årsperiod pågår ett projekt som går under arbetsnamnet ”Adda Livet” och som syftar till att sprida information om droger, nätdroger och blandmissbruk. Målet är att – utan att döma – informera unga om riskerna med droger och drogblandningar. Tyvärr dör allt fler unga pga okunskap när de blandar alkohol, droger och mediciner. Med vår hjälp skapar Jiddra Inte både fysisk och digital närvaro för unga i riskzonen. Detta sker genom läger, mentorskap och events, samt snart genom en digital plattform där unga kan få råd, stöd och information.

Fredrik Jonsson är AD/CD och UX-designer hos Changemaker och ansvarar för framtagandet av den digitala plattformen hos Jiddra Inte. ”Det är viktigt att unga känner förtroende och känner sig hemma på Jiddra Intes hemsida. Vi vill inte komma med pekpinnar.”

”Hittills har vi tillsammans med Christian Bagge och Cloudreel skapat ett 40-tal filmer där unga och anhöriga ger sin syn på dilemman runt droger, grupptryck, nyfikenhet, utanförskap mm. Vi vill kommunicera med unga på ungas villkor och vi vill att de ska känna delaktighet och gemenskap på vår hemsida.” Lansering av hemsidan sker i sep-okt 2019.

Changemaker Educations står också för projektledning av Jiddra Intes många olika produktioner. ”Vi har i samarbete med Forsbergs skola tagit fram ett dialogspel som heter ”Drogfrågan”. Det är ett fantastiskt verktyg som får unga att öppna upp och börja prata om droger. De delar erfarenheter och förtroenden. Spelet har testats i fokusgrupper och på events och finns nu som verktyg för bla skolor och lärare” berättar Anna Möller, som via Changemaker agerar projektledare och koordinator hos Jiddra Inte. ”Vårt mål är att unga ska se oss som den självklara kontakten när akuta problem uppstår och när de behöver råd. Många vågar inte ens ringa 112 när olyckan är framme och partydrogande går över styr, de är rädda för konsekvenserna och för både polis och föräldrar. Då finns Jiddra Inte.”

……………..

Stiftelsen Jiddra Inte är en insamlingsstiftelse som grundats av Patrik Pelosio, fd drogkriminell gängledare. Patrik har skrivit boken ”Jiddra Inte” om sitt liv. Han arbetar idag heltid med att hjälpa unga att hitta en ny gemenskap och en väg bort från droger och kriminalitet. Pågående verksamheter, projekt och events innefattar inspirationsläger, mentorskap, filminspelningar, utbildningsmaterial och workshops för skolor och lärare. Vi samverkar med yrkeshögskolor, gymnasieskolor och mellan/högstadieklasser. Vi samarbetar med sakkunniga och socialpedagoger. Vi skapar filmer där unga berättar för unga om sina upplevelser av droger och utanförskap. Målgruppen är unga 13-25 år och familj, vänner, anhöriga och lärare/skola. Alla är välkomna att samverka och bidra. Våra sponsorer är livsviktiga för att vi ska kunna fortsätta och utveckla vår verksamhet. Exempel på sponsorer och samarbetspartners är Arvsfonden, Tollare Folkhögskola, Cloudreel, Unga Vuxna Uppsala, Ung0156, Changemaker Educations, Forsbergs skola mfl.

……………….

Du kanske även är intresserad av

Intervju

Intervju med Ola Björling – ledningsgruppsmedlem för Immersive Experience Creator

Ola Björling har arbetat med VR/AR under många år och har samlat på sig gedigen erfarenhet av skapande inom Immersiva medier. Idag sitter han bland annat i ledningsgruppen för vår utbildning Immersive Experience Creator och ser fram emot att få dela med sig av sin kunskap till alla studerande.
Ta reda på vad Ola har att säga om utbildningen och vad det innebär att arbeta med Immersivt berättande!

Intervju

Intervju med Jessica Thorelius, medgrundare av DVA Creative Technology Studio

När jag kommer in på DVA:s kontor på Södermalm i Stockholm slås jag direkt av den sköna atmosfären. Inte bara på grund av de stora, öppna ytorna, utan också den härligt avspända stämningen mellan de människor som pratar och utbyter idéer över skrivborden. Den bejakande energin är påtaglig och genomsyrar hela arbetsplatsen. Jag är här för att träffa Jessica Thorelius, medgrundare till DVA och ledningsgruppsmedlem för utbildningen Immersive Experience Creator på Changemaker Educations. DVA är en kreativ, teknisk byrå som fokuserar på immersiva upplevelser - berättande med hjälp av AI/VR/AR som verktyg.

Jessica möter mig i dörren med ett stort leende och leder mig in i konferensrummet där vi slår oss ner. Hon känns erfaren och naturligt avspänd inför vår intervju, vilket får mig att genast släppa den nervositet jag känt inför vårt möte.

Intervju

Tre snabba med Linn Ringbom – Engineering Manager på Spotify

Ta reda på vad Linn har att säga om utbildningen Agile Project Manger och vilka som är hennes bästa tips för att lyckas efter studierna!