fbpx
Intervju juni 27, 2018

Ledningsgruppen: Intervju med egenföretagaren Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt sitter i ledningsgruppen på utbildningen Webbutvecklare e-handel och är själv digital strateg och egenföretagare sedan åtta år tillbaka.

Emelie Fågelstedt sitter i ledningsgruppen på utbildningen Webbutvecklare e-handel och är själv digital strateg och egenföretagare sedan åtta år tillbaka. Hon är även en av grundarna bakom nätverket Svenska Nomader, Sveriges största mötesplats för digitala nomader – personer som jobbar platsoberoende med hjälp av digitala verktyg.

Genom åren har hon jobbat med en rad olika mindre och större e-handelsföretag, och även fördjupat sig i hur e-handelsmarknaden ser ut i Japan. Ett intresse som uppstod då hon bodde i Tokyo under 1,5 år och då jobbade inom den japanska startup-scenen. (Det går att se en dragning från när Emelie pratar på Nordic eCommerce Summit om lärdomar från japansk e-handel här.) Vi fick en chans att prata med Emelie om e-handelsbranschens snabbhet och varför det är en utmaning för många företag idag.

– Världen utvecklas snabbare än någonsin i takt med digitaliseringen, och givetvis påverkas även handeln av detta. För företag som säljer produkter eller tjänster kommer det vara närmare ett krav att ställa om till digital handel om man vill överleva i framtiden, menar Emelie Fågelstedt.

Varför har du valt att sitta i ledningsgruppen för utbildningen Webbutvecklare e-handel?

Jag har alltid haft ett stort intresse för organisationers digitalisering, och just e-handel är ett otroligt viktigt område för många företag idag. Som kommunikatör i grunden är jag särskilt intresserad av hur företag väljer att optimera kundresan online, jobbar med omnichannel-strategier och hela tiden har ett storytelling-tänk för att säkerställa att man bygger långvariga relationer med sina kunder.

Jag har själv jobbat med Changemaker Educations de senaste fyra åren, och var inblandad i utbildningen när den startade första gången under hösten 2014. Därför blev jag jätteglad när jag blev tillfrågad att sitta med i utbildningens ledningsgrupp inför nystarten i höst. Utöver att jag finner området intressant så brinner jag för kontakten med studenterna och de andra i ledningsgruppen, då jag tror på att det är genom nätverk och kontakter vi kan förändra världen.

Vad med e-handel är det som du finner intressant?

Som människor förväntar vi oss att allt ska gå att beställa online idag, och helst levereras inom bara någon dag. Våra beteenden har förändrats av den enorma tillgängligheten som e-handel innebär, och besöken till shoppingcenter blir allt mindre frekventa. Det är ju ändå så bekvämt att bara klicka hem allt man vill ha hemma? Hur e-handeln påverkar våra beteenden, och hur vi fortsätter att ställa krav på företag att skapa ännu bättre tjänster för oss, är något som intresserar mig. För att både fånga upp kunder och behålla dem idag kräver det ju att man har en e-handel som fungerar utan något tekniskt krångel, bra leveranstider och villkor, samt att man hela tiden ger det lilla extra för att bygga mer långvariga relationer med sina kunder. Utan rätt teknik i grunden så fungerar ju ingenting, för om jag som kund upplever strul med själva tjänsten är det enkelt att bara välja en annan leverantör. E-handel är så spännande då både tekniken och den personliga kontakten med kunden spelar in. Alla bitar måste vara på plats för att lyckas.

Har du några spaningar kring e-handel från framtiden som du vill dela med dig av?

Vi kommer att handla allt mer online, och kundupplevelsen kommer att bli ännu mer personlig. Storlekar, preferenser, leveransadresser och betalningsuppgifter; allt kommer att vara automatiskt justerat så att vi som kunder bara behöver klicka oss igenom interaktiva, personliga världar online och inspireras till nästa köp. Vi kommer att se en ännu mer personlig och individanpassad e-handelsupplevelse framåt.

Läs mer om och sök vår 2-åriga Yh-utbildning Webbutvecklare e-handel. Planerad utbildningsstart är den 17 september, 2018.