fbpx
Spotlight februari 12, 2019

Från Webbutvecklare e-handel till egen webbyrå

Oscar Lindqvist läste Webbutvecklare e-handel på Changemaker Educations med start hösten 2014. Idag driver han den egna webbyrån Webular och jobbar samtidigt som lärare på skolan inom frontendutveckling. Vi pratar med honom om utbildningen och yrket som webbutvecklare.

Oscar Lindqvist driver egen webbyrå och är lärare inom frontend-utveckling på Changemaker Educations. Karriären som webbutvecklare började här på skolan när han själv började läsa Webbutvecklare e-handel hösten 2014.

– Jag såg en väldigt lovande framtid när jag först sökte till Webbutvecklare e-handel för snart fem år sedan. Det var stor efterfrågan på kompetenser som programmerare, webbdesigners och webbutvecklare. Under utbildningen kom jag snabbt fram till att frontend var helt och hållet för mig och jag har valt att fortsätta fokusera på det spåret, berättar Oscar.

Under LIA-perioden jobbade Oscar på en webbyrå i Italien där han blev ansvarig för demo-hemsidan som byrån använde utåt mot sina kunder. Efter utbildningen började han jobba som projektledare på e-handelsbyrån Nordic Web Team, men saknade efter ett tag att jobba mer kreativt som utvecklare. Därför bestämde han sig sommaren 2017 för att starta eget.

– Jag började med att driva mitt egna startupföretag, vilket gav otroligt många erfarenheter! Men idag fokuserar jag på min byrå Webular och bygger hemsidor åt företag och privatpersoner som inte har en enorm budget. Jag tycker inte att det ska krävas massa pengar för att ha en onlinenärvaro, det är därför jag vill hjälpa även dem med mindre pengar att finnas på nätet.

Idag sitter Oscar med i ledningsgruppen till utbildningen Webbutvecklare e-handel och är en av de branschrepresentanter som är med och säkerställer att utbildningen hela tiden motsvarar branschen kompetenskrav.

Vad är det med webbutveckling som du finner intressant?

– Jag är passionerad över den kreativa biten när det kommer till webbutveckling, allt vad gäller design, layout och den grafiska profilen. Idag jobbar jag med kunder inom flera branscher, vissa behöver e-handelslösningar och andra inte. För mig är det mest spännande att kunna hjälpa andra personer och företag att synas på nätet på smarta sätt utifrån deras behov.

Hur har det varit att utbilda i frontend-utveckling på skolan under hösten?

– Eftersom Changemaker var startskottet för den jag är idag rent professionellt ville jag gärna vara med när jag fick förfrågan om att vara lärare inom frontend. Jag vill att arvet från Changemaker lever vidare och vill vara med och bidra till den svenska marknaden och kanske till och med världens marknad vad gäller utvecklare.

– Det har gått fantastiskt bra och jag har haft jättefina elever, det har varit lärorikt för mig också. Under tiden på skolan har jag även börjat utveckla en ny affärsidé – en startup som har med YH-skolor att göra och kommer att lanseras i februari. Jag ser verkligen yrkeshögskolor som en hållbar framtid när det kommer till utbildning. Jag tror inte på det teoretiska med att sitta bakom en skolbänk utan förespråkar att jobba med hands-on-erfarenhet i klassrummet och i skarpa projekt. Att få förståelse för hur det fungerar på arbetsmarknaden redan under skolgången.

Vad kan man jobba med efter utbildningen Webbutvecklare e-handel?

– Webbutvecklare e-handel är en bred Yh-utbildning vilket jag bara ser som en fördel. Du får en överblick och en introduktion till arbetsmarknaden och lär dig om många olika områden. I den här utbildningen lär du dig projektledning, UX-design, UI, apputveckling, e-handel och så min kurs inom frontend-utveckling som heter ’ Webbprogrammering E-handel’. Det är väldigt mycket att gå igenom, men samtidigt är det ett väldigt bra sätt att hitta sin plats och det man verkligen vill jobba med. För mig blev frontend-utveckling mitt kall.

Hur ser marknaden för webbutvecklare ut framåt?

– Det kommer alltid att behövas utvecklare och Sverige har fortfarande ett stort behov av mer kompetens inom webbutveckling. Det som kommer hända framåt är dock att mindre bolag och e-handelsföretag, som inte har ett jättebehov av avancerade integrationer och affärssytemskopplingar, kommer att kunna köpa mer eller mindre färdiga lösningar. Jag tänker att e-handlare som omsätter kanske uppemot 1,5 till 2 miljoner per år kommer att köpa sina sajter ’out of the box’ och inte ha samma behov av webbutvecklare. Däremot kommer konkurrensen att öka bland de större bolagen, och där kommer det behövas mycket mer avancerad hjälp av utvecklare för att sticka ut.

Vilka trender ser du inom webbutveckling?

– Mycket handlar om hastighet och enkelhet; de är de största faktorerna idag för en framgångsrik plattform. Vi möts av så otroligt många distraktionsmoment online som kräver vår uppmärksamhet och om en hemsida laddar långsamt eller om det är svårt att hitta informationen vi söker så tappar vi intresse och lämnar. Därför är hastighet och enkelhet så viktigt.

– Som utvecklare kräver det att man följer utvecklingen och lär sig att använda de senaste teknologierna. Istället för att hålla sig kvar vid samma programmeringsspråk måste man lära sig nya. Med örat mot marken så verkar PHP, och mer traditionella språk bli utdaterade och idag kommer det fler snabbare språk som Ruby on rails och Elixir. Det handlar om att bygga allt från scratch och utesluta onödiga bihang i form av olika funktioner. Med till exempel WordPress får man med ett överflöd funktioner som man kanske aldrig använder, vilket påverkar prestandan på hemsidan och gör den antagligen svårare att underhålla än nödvändigt. Det kanske fungerar för mindre företag, men för större bolag blir det viktigare att bygga från grunden, både när det kommer till frontend och backend.

Varför ska man läsa utbildningen Webbutvecklare e-handel?

– Just för att utbildningen är så pass bred så ger Webbutvecklare e-handel en bra bas att stå på. Varje kurs ger en rättvis överblick över vad det innebär att jobba inom de olika områdena. Du får tillräckligt mycket kött på benen för att fortsätta inom det spår du själv väljer efter utbildningen.

– Sen är det ett otroligt engagemang uppifrån, både när det kommer till ledningsgruppen och till utbildningsledaren. Det är kompromisslöst, man gör allt från skolans sida för att skapa bästa möjliga förutsättningar för klassen. Sen är också styrkan med en Yh-utbildning att man får ett superfint kontaktnät med branschen. Det finns så många fina möjligheter för framtiden bara genom skolan.

Läs mer om vår 2-åriga Yh-utbildning Webbutvecklare e-handel.