Svenska spel älskas av människor över hela världen. Men hur blev Sverige en världsledande spelnation? I SVT:s nya dokumentärserie ’Det svenska spelundret’ får vi en inblick i Sveriges spelhistoria och de spelstudios som idag når flera miljarder spelare. Lärare och studerande vid våra spelutbildningar på Futuregames är även med och uttalar sig om framtiden för spelbranschen, i femte och sista avsnittet ’Framtidens spel’.
Ledande spelutbildningar lyfts som en faktor bakom det svenska spelundret, där Sverige som land var tidigt ute med att erbjuda högre utbildningar inom spelutveckling. Idag rankas svenska spelutbildningar, däribland Futuregames, som några av världens främsta och studerande från hela världen kommer till Sverige för att studera.
– Det fick mig att känna mig väldigt kreativ att börja jobba med spel. Sverige, och särskilt Stockholm, är i processens epicentrum, säger Alkmini Strati, studerande vid Futuregames.
Skolorna jobbar också uttalat för att bredda representationen inom spelbranschen, och att gå från att vara en väldigt mansdominerad bransch till en som inkluderar fler perspektiv. Idag utgör Futuregames 11 procent av alla som jobbar inom svensk spelindustri, och skolan jobbar aktivt för att öka mångfalden inom branschen.
-Spelens framtid ligger i mångfalden, menar William Easton, Head of Futuregames och fortsätter: En halv miljard människor spelar spel varje dag. 40 procent av jordens befolkning spelar spel, och det är alla möjliga sorters människor. Om vi saknar mångfald och olika infallsvinklar så skapas inte de spel som framtiden kräver.
– Min dröm är att jag vill jobba med nånting kreativt. Och jag vill kunna påverka och inspirera människor, säger Frances Renström, studerande vid Futuregames.