Elisabeth Tegner Stipendiet

Elisabeth Tegner-stipendiet delas ut årligen till en kvinnlig förebild inom IT-, tech- eller spelbranschen. Stipendiet stiftades 2017 av Changemaker Educations.

Elisabeth Tegner Stipendiet

Nomineringen för Elisabeth Tegner-stipendiet 2023 är nu stängd. Vi är stolta över att meddela att Linn-Marie Edlund tilldelas årets stipendium!

Tidigare års stipendiater: Tove Lindholm, speldesigner vid Snowprint Studios, Mehrnaz Amanat Bari, programmerare vid Frostbite Engine, Liza Lind och Lillie Klefelt, grundare av Female Legends, samt Karoline Forsberg, CCP Games.

Elisabeth Tegner-stipendiet är ett stipendium som delas ut årligen till en kvinnlig förebild inom IT-, tech- eller spelbranschen, med ambition att inspirera fler kvinnor att välja en karriär inom tech. Stipendiet stiftades 2017 av Changemaker Educations. Stipendiaten mottar 10 000kr samt ett hedersomnämnande hos Changemaker Educations.

Om Elisabeth Tegner

Elisabeth Tegner har en bakgrund som kulturanalytiker och forskare inom etnologi specialiserad på tidiga internationella techno- och hackerkulturer. Hon har varit aktiv inom IT-branschen sedan tidigt 90-tal då hon var med och såg hur tekniker som VR och AI växte fram. Elisabeth har haft som ständigt mål under sin karriär att få fler tjejer att välja att arbeta inom IT-området, och att få fler att välja att strata eget företag.

Med en gedigen erfarenhet av konceptutveckling inom framför allt utbildningsområdet var Elisabeth med och startade Sveriges idag främsta spelutvecklarutbildning, Futuregames. Hon har även lagt grunden för Sveriges främsta högskoleutbildning inom spel i Skövde.

Om stipendiet

För att hedra Elisabeth Tegners långa erfarenhet och hennes vision om att få fler kvinnor att välja en karriär inom IT, stiftades Elisabeth Tegner-stipendiet år 2017 av utbildningsanordnaren Changemaker Educations som delar samma ambition.

Stipendiet kommer att delas ut årligen till en kvinna som gjort en inverkan på IT-branschen med teknik i kombination med konst, design, utveckling eller spel och med kreativitet som drivkraft, och som inspirerar andra genom sina framsteg.

Stipendiaten belönas med en prissumma på 10 000kr från Changemaker Educations och hedersomnämnande hos Changemaker Educations.

Jury

Elisabeth Tegner, grundare Neohouse
Emelie Fågelstedt, Svenska Nomader
Mehrnaz Amanat Bari, Frostbite
Susanne Fuglsang, AI Sweden
Anna Norrevik, DICE

Stipendiat 2023: Linn-Marie Edlund

Det femte stipendiet delades ut i mars 2023 till Linn-Marie Edlund. I samband med Girls in Tech Nordics 1-årsjubileum som NGO.

Linn-Marie Edlund har länge verkat för en mer inkluderande bransch i allt hon tagit sig an, samtidigt som hon bidragit till en mer levande spelbransch i norra Sverige, inte minst genom sitt engagemang i spelfestivalen Nordsken. Hon är en sann förebild för så väl kvinnliga gamers som de som verkar eller vill söka sig till branschen, och verkar samtidigt för hållbara investeringar med ett inkluderingstänk i sin roll på Amplifier Game Invest, vilket påverkar morgondagens bransch.

Intervju med Linn-Marie Edlund: Linn-Marie Edlund arbetar för en inkluderande spelbransch

Stipendiat 2021: Karoline Forsberg

Det fjärde stipendiet delades ut i november 2021 till Karoline Forsberg, Senior Game Designer på CCP Games.

Karoline är stark designer med en stor förståelse för vad det innebär att designa för spelaren. En stark röd tråd genom hela hennes karriär är hennes engagemang för mångfald inom spelindustrin, och hon har genom åren medverkat i många olika sammanhang för att både inspirera andra att välja IT och spelutveckling som framtidsyrke eller hjälpa dem vidare i karriären.

Intervju med Karoline: ”Blandade team skapar bättre spel” – Karoline Forsberg, CCP Games

Stipendiat 2020: Liza Lind och Lillie Klefelt, Female Legends.

Det tredje stipendiet delades ut i december 2020 vid Futuregames Live Sessions till Liza Lind och Lillie Klefelt som är grundare av Female Legends.

Female Legends är ett community för tjejer och icke-binära som håller på med e-sport och spel som verkar för mer inkludering.

Intervju med Lillie och Liza: Female Legends role models for diversity in esports – awarded Elisabeth Tegner scholarship

Stipendiat 2018: Mehrnaz Amanat Bari

Det andra stipendiet delades ut den 12 oktober 2018 på Womengineer Awards till spelprogrammeraren Mehrnaz Amanat Bari.

Stipendiat 2017: Tove Lindholm

Det första stipendiet delades ut den 13 maj, 2017 på Geek Girl Meetups riksevent till speldesignern Tove Lindholm.

Intervju med den första stipendiaten: Tove Lindholm regisserar spel
Artikel i Breakit: Tove Lindholm tilldelas nytt tech-stipendium