Att främja inkludering och mångfald inom spelbranschen har varit en röd tråd genom hela Linn-Marie Edlunds karriär. Hon har arbetat för en bransch som välkomnar kvinnor, nysvenskar och personer med olika funktionsvariationer, både i norra Sverige och nationellt. Idag tilldelas hon utmärkelsen som årets Elisabeth Tegner-stipendiat.
Linn-Marie är en gamer i grunden och arbetar för närvarande på Amplifier Game Invest med investeringar i yngre och mer etablerade spelstudios. Hon har även ett aktivt engagemang i spelbranschen i norra Sverige genom spelfestivalen Nordsken i Skellefteå, och tidigare även som projektledare på Arctic Game. Inkludering och mångfald är teman som genomsyrar alla projekt hon är involverad i. Något som också gjort henne till ambassadör för Women in Games.
”Spel är idag en av de största exporterna i Sverige, så branschen bär ett stort ansvar”, säger Linn-Marie Edlund. ”Det är viktigt att vi jobbar hållbart och vågar ställa de svåra frågorna för att åstadkomma förändring. Branschen är ung men på väg uppåt, vilket ger oss möjlighet att skapa något bra tillsammans nu.”
Under sin uppväxt fanns spel och teknik alltid i hemmet. Hon växte upp med fem syskon i Luleå / Boden alla fick ta del av familjens stora intresse för spel och populärkultur.
Linn-Marie blev en gamer och tävlade i CS i början av 2000-talet. Det var då hon insåg hur exkluderande spelvärlden var för kvinnor och tjejer. Den exkluderingen upplevde hon senare även existerade inom spelbranschen när hon började jobba.
”Spelbranschen är historiskt byggd av män, och det har inte varit självklart för kvinnor att söka sig hit. Mångfald är alltid viktigt, oavsett vilken del av samhället vi pratar om. Det är viktigt för att skapa och visa den riktiga världen, inte minst för spelstudios som når ut globalt med sina spel.”
Sedan 2016 har Linn-Marie varit aktiv i styrelsen och verkat som projektledare för spelfestivalen Nordsken. Nordsken började i en källarlokal i Skellefteå men har sedan växt till en folkfest där spelkulturen står i centrum.
”Med Nordsken vill vi skapa en mötesplats där spel har så låga trösklar som möjligt och där alla ska kunna vara med och visa upp vad de skapat – oavsett vem du är och varifrån du kommer. Det ska vara en upplevelse för alla besökare, och ett naturligt forum för studios och spelare att mötas. Inkludering och mångfald har alltid varit en viktig värdegrund.”
Linn-Maries ansvarsområde på festivalen har varit att jobba med horisontell rekrytering – med fokus på hur spelbranschen kan breddas genom representation. Hon beskriver det som en bra plattform att börja verka från, där både hennes erfarenhet som spelare och kvinna spelat in.
Linn-Marie har alltid haft ett intresse för att främja spelbranschen i norra Sverige. Även idag, när hon jobbar för Amplifier Game Invest vars huvudkontor ligger i Stockholm, väljer hon att behålla sin bas i Västerbotten.
”Det finns jättemycket talang här uppe. För mig, om vi pratar kultur i branschen, så är vi verkligen ett samlat Norrland, på ett magiskt sätt. Folk har börjat söka sig hit från olika delar av världen. Och så skapar vi en mötesplats som tar emot alla, från studerande till mindre och större studios, kvinnor och nysvenskar.”
På Amplifier Game Invest, där Linn-Marie jobbar sedan 2020, finns ett tydligt mångfalds- och inkluderingsperspektiv. Något som kommer både från Amplifier och det större paraplyet av att tillhöra Embracer group. Att bidra med ett inkluderingstänk är en viktig del av arbetssättet.
”På Amplifier är vi väldigt investerade i våra studios, inte bara kopplat till pengar utan även i hur de jobbar. Det är häftigt att få jobba med investeringar där vi möter många unga studios, och jag blir ofta glatt överraskad över hur de jobbar väldigt tydligt med ett hållbarhetstänk.”
Linn-Marie menar dock att arbetet med inkludering och mångfald är något vi aldrig kommer att vara klara med. Alla som verkar inom spelbranschen kommer aktivt att behöva jobba med frågan framåt. Men hon ser också att vi är på väg mot ett bättre klimat.
”Jag tror att vi behöver jobba starkare i den här branschen med representation. Vi behöver få fler kvinnor och icke-binära på högre poster för att få till förändring på riktigt. Det är en sak att diskutera representation av karaktärer i ett spel, men det behöver även speglas i hur det ser ut på spelstudios. Det ska inte vara ett spel om kvinnor som bara skapas av män, menar Linn-Marie och fortsätter:
”Man kan inte som spelstudio prata om att man är bra på inkludering bara för att man har några kvinnliga spelutvecklare. Om man inte också har kvinnor i ledningsgruppen, då tar man inte sitt eget mål och ansvar på allvar.”
Idag, på internationella kvinnodagen 2023, tilldelas hon Elisabeth Tegner-stipendiet. Ett stipendium som stiftades 2017 av Changemaker Educations och Futuregames för att lyfta kvinnliga förebilder inom tech- och spelvärlden, med ambition att inspirera fler kvinnor att välja en karriär inom tech.
Juryn är enig om att Linn-Marie Edlund är en värdig stipendiat med motiveringen att hon länge verkat för en mer inkluderande bransch i allt hon tagit sig an, samtidigt som hon bidragit till en mer levande spelbransch i norra Sverige. Hon är en sann förebild för så väl kvinnliga gamers som de som verkar eller vill söka sig till branschen, och verkar samtidigt för hållbara investeringar med ett inkluderingstänk i sin roll på Amplifier Game Invest, vilket påverkar morgondagens bransch.
”Jag är så rörd. Stort tack till juryn och till den som nominerat mig. Det finns så många fantastiska kvinnor att se upp till i den här branschen, och det är väldigt viktigt att vi stöttar varandra. Jag hoppas att jag genom utmärkelsen kan fortsätta påverka branschen, nu med lite extra muskler, för att försöka göra den lite bättre.”
Juryn bakom årets Elisabeth Tegner-stipendium har bestått av Mehrnaz Amanat Bari på Frostbite, Susanne Fuglsang på AI Sweden, Anna Norrevik på DICE, Emelie Fågelstedt på Changemaker Educations, och Elisabeth Tegner, grundare Neohouse. Stipendiet delades ut på Girls in Tech Nordics 1-års jubileum.
Nu har vi skickat ut antagningsbeskeden till höstens utbildningsstarter.
Vi har öppet för sen ansökan.
What is the coolest thing about being a Frontend Developer? We asked Robert Chamberlain, Head Teacher Frontend Developer.