5 frågor till Ellinor Helleblad Nymo, blivande Foodmaker
Ellinor Helleblad Nymo är sjuksköterskan som upptäckte att hon älskar att baka. Nu utbildar hon sig till Foodmaker och har redan startat sitt eget företag.
Varför sökte du till utbildningen Foodmaker?
– Jag jobbar som sjuksköterska, men har bestämt mig för att skola om mig. Jag har upptäckt tjusningen med att baka, och framför allt då att baka surdegsbröd. Här i Boden finns det inget bageri som bakar sådant bröd, så det finns ett behov här. Så då kände jag: det är ju det jag ska göra! Jag fastnade för utbildningens fokus på hållbarhet, ekologi och biologisk mångfald. Den här utbildningen står verkligen bakom idén om att bakande inte ska vara industriellt, det ska vara ett hantverk där allt görs från grunden. Back to basics – som vi gjorde förr!
När föddes idén om att vara delaktig i en bättre livsmedelsproduktion?
– Det var inget jag hade med mig från början, utan jag har med tiden också blivit en del av omställningen, den nya medvetenheten om att det vi köper i butik är fullt med tillsatser. Människan förstör planeten med allt som ska snabba på mattillverkningen. Det här är mitt sätt att bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Jag kan inspirera andra: alla kan inte göra allt, men alla kan göra någonting.
Vad har varit det bästa med Foodmaker-utbildningen?
– Inneveckorna (de fysiska träffarna under utbildningen) har varit väldigt spännande och inspirerande. De veckorna motiverar en verkligen och man får en insikt i varför man gör det här. Man får träffa andra likasinnade och får höra vad de tycker och tänker. Det är även bra att man tar in externa föreläsare med stor kompetens inom ämnen. Ekonomikursen var också väldigt bra, man får mer koll på hur man ska sköta företagsekonomin. Jag har ju startat mitt eget företag under utbildningen, så jag behövde verkligen den kursen.
Hur fungerar det att plugga på distans?
– Distansdelen funkar jättebra! Man tänker inte alls på avståndet: att jag sitter i Boden men mina klasskompisar i till exempel Göteborg eller Malmö. Vi har blivit nära vänner och har en jättebra sammanhållning. Vi skriver till varandra i vår chatgrupp varje dag även om vi inte har någon föreläsning. Vi har ju samma grundvärderingar hur vi ska ta hand om naturen, även om vissa odlar och andra bakar. Och vi inspirerar varandra: jag har börjat odla hemma under utbildningen och får tips av klasskompisar. Man kan byta erfarenheter med varandra.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Min plan är att öppna ett bageri här i Boden nästa sommar och fortsätta att jobba 50 procent som sjuksköterska. Jag vill se hur det tas emot av befolkningen här, om verksamheten funkar. Jag testar mina vingar, men planen är att sedan driva bageriet på heltid. Jag har redan klart med lokalen. En klasskompis härifrån driver också företag, så vi kommer att dela på den. Hon kommer att förädla sina grönsaker där och jag driver bageriet!