Online

Foodmaker

Om Utbildningen

Från jord till bord - bli entreprenör i den moderna matrörelsen!

En ökad efterfrågan på närproducerat, mer medvetna livsmedelskonsumenter och matturism som trend - intresset för mat och lokala producenter har nog aldrig varit så stort som nu! Lär dig att driva affärer inom småskalig livsmedelsproduktion med studier på distans, och med fysiska träffar i Boden. Utbildningen är nu öppen för sen anmälan till 31 maj. Vi behandlar sena anmälningar till utbildningen löpande.

Utbildningen Foodmaker riktar sig till dig som;

  • Vill ha redskapen att själv starta upp och driva en småskalig och hantverksmässig verksamhet inom livsmedelsindustrin, eller;
  • Vill utveckla din redan existerande verksamhet inom den småskaliga livsmedelsindustrin, eller;
  • Redan arbetar eller vill arbeta på ett etablerat företag inom livsmedelsindustrin eller liknande och vill hjälpa dem att växa på ett medvetet och hållbart sätt.

Om yrkesrollen – Foodmaker/ Småskalig livsmedelsförädlare 

​​Yrket Foodmaker, eller det närbesläktade begreppet mathantverkare, tar fram produkter inom bageri, charkuteri, mejeri eller bär-, frukt- och grönsaksförädling. Produkterna går att spåra till sitt ursprung och vägen från jord till bord är ofta kort. En mathantverkare har god kännedom om olika råvaror, dess egenskaper och tillverkningsprocesser. Hen skall hållbart kunna hitta nya sätt att förädla traditionella råvaror på, i samverkan med andra utveckla nya affärsmodeller och utveckla projekt inom småskalig livsmedelsförädling. 

Flera rapporter pekar på att dagens livsmedelskonsumenter blir allt mer medvetna om vad de köper och varför. Ursprung, innehåll och relationen till producenter blir allt mer avgörande vid matinköp. Förtroendet för den storskaliga livsmedelsindustrin har minskat i takt med att flertalet skandaler och matfusk uppdagats. Nu är det istället det småskaliga och hantverksmässiga som konsumenten upplever vara den ”riktiga” och ”äkta” maten. Efterfrågan på den svenska maten blir allt större och det är en utmaning för svensk livsmedelsindustri att tillgodose det. 

Studera på distans – med fysiska träffar i Boden

Foodmaker är en distansutbildning vilket innebär att du kan studera från var du vill. Möjlighet finns också att sitta och studera delvis på våra skolor i Boden, Stockholm, Karlstad, Skellefteå och Göteborg (hos vår partner Urban Food Space i Gamlestans Fabriker). I Boden och Göteborg ges utrymme för mer fysiska experiment och tester då vi har tillgång till livsmedelsproduktionslokaler/kök.

Under utbildningen anordnas även ett fåtal obligatoriska fysiska träffar på plats på Boden Business Park i Boden, med hands-on praktiska moment tillsammans med ledande och småskaliga livsmedelsföretag och aktörer inom turistnäringen i norra Sverige som står bakom utbildningen. De fysiska träffarna planeras i samråd med klassen i samband med uppstart av utbildningen. För den med bas i Göteborg med omnejd kommer även frivilliga fysiska träffar med experiment anordnas hos Urban Food Space i Göteborg.

Karriärmöjligheter

Efter avslutad utbildning kan du jobba som mathantverkare, småskalig livsmedelsförädlare, restauratör, affärsutvecklare, anställd inom restaurang och matturism eller anställd inom mathantverk och livsmedelsförädling.

Företag inom livsmedel och turism som står bakom utbildningen inkluderar Polarbröd, Bodens Kommun, J.Petterssons Chark i Boden, Bondgården Bälinge, Quality Hotel Bodensia, Järnspisens Matbod, Elite Hotel Mimer, Umeå, Arjeplog hotell Silverhatten AB – Silver Resort, Tegelbrukets hantverksmejeri, Treehotel och Utblick-Huuva Hideaway.

 

Kompetenser du får under utbildningen

  • Driva eget företag eller arbeta för annat företag med utvidgade kunskaper och kompetenser som medför utökat ansvar.
  • Hantverksskicklig förädling av lokala råvaror och naturliga processer
  • Paketera och skapa nya och unika koncept med grund i den lokala samt regionala mathantverkskulturen.
  • Utveckla ett företag inom mathantverk med hänsyn till lönsamhet, innovation och hållbarhet
  • Grundläggande kunskaper inom företagsformer, bokföring, skattelagstiftning och affärssystem.
  • Kunskaper inom livsmedelssäkerhet och lagstiftning för att bedriva en säker verksamhet.
  • Veta hur man väljer ut sorter och arter utifrån kvalité, förädlings- och försäljningsegenskaper
  • Använda digitala plattformar för produktion, marknadsföring, försäljning samt logistik
  • Utökad kompetens inom digitalisering för effektivisering samt kundnytta inom verksamheter.
  • Anpassa hantverksmässiga beredningsmetoder med sensorisk och hållbarhet i fokus.

 

Var med och utveckla svensk livsmedelsindustri!

För att kunna utveckla den svenska livsmedelsindustrin och möta den ökade efterfrågan på närproducerad mat måste branschen kunna anställa rätt kompetens vi en rekrytering. Idag uppger åtta av tio företag att de har svårt att hitta nya medarbetare och enligt den studien ”Arbetskrafts- och kompetensbehov i livsmedelssektorn 2018” som LRF gjort tillsammans med livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen behövs 59 000 nya medarbetare inom livsmedelsproduktionen inom fem år i Sverige.

 

Norrbottens Livsmedelsstrategi

Att öka självförsörjningsgraden av livsmedel är en högst aktuell fråga som nu arbetas med över hela landet. I Norrbotten var vi tidigt ute och sjösatte Nära mat, Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020. Arbetet har följts med stor entusiasm både i länet och nationellt där Nära mat vid flera tillfällen lyfts fram som ett föregångsexempel. 

Norrbottens län är Sveriges nordligaste och till ytan största län. Av landets totala renskötsel bedrivs till exempel mer än 60 procent i Norrbotten och av landets totala havsfiske landar omkring 10 procent av fiskvärdet längs med Norrbottenskusten.

Att vi producerar vår egen mat och energi i Norrbotten är ett sätt att stimulera en cirkulär ekonomi, där vi tar vara på de grundläggande resurserna som finns här.

 

En utbildning i nära samarbete med branschen!

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med livsmedelsbranschen. Vi engagerar lärare föreläsare och andra kompetenser direkt från branschen och inte minst väsentligt en ledningsgrupp med branschexpertis. Genom LIA kan vi erbjuda en utbildning med färsk yrkeskompetens, tillsammans med fördjupad praktisk kompetens och förståelse för yrket som Mathantverkare. 

Som en viktig del av utbildningen gör du LIA (Lärande i arbete) ungefär var fjärde vecka under utbildningen. På så sätt bygger du nätverk och skapar relationer med framtida arbetsgivare eller kundgrupper redan under studietiden. Under LIA:n kan du även välja att tillämpa och testa i din egen verksamhet under utbildningens gång.

Utbildningsplan

Affärsmetodik - företagsekonomi
20YHP / 8v
Arbetsledning i mathantverksföretag
25YHP / 10v
Digital teknik - marknadsföring, logistik och produktion
20YHP / 8v
Examensarbete
10YHP / 4v
Förädling, råvarukunskap och produktkvalitet
20YHP / 8v
LIA - Vald mathantverksbransch, tema affärsmetodik
20YHP / 8v
LIA - Vald mathantverksbransch, tema digital teknik
20YHP / 8v
LIA - Vald mathantverksbransch, tema förädling och råvaror
20YHP / 8v
LIA - Vald mathantverksbransch, tema livsmedelssäkerhet
20YHP / 8v
LIA - Vald mathantverksbransch, tema utveckling
10YHP / 4v
Livsmedelssäkerhet och lagstiftning
20YHP / 8v
Produkt- och tjänsteutveckling och innovationsarbete
20YHP / 8v

Behörighet

Behörighet och reell kompetens

Du som har en gymnasieexamen samt 1 års relaterad yrkeserfarenhet. Med relaterad yrkeserfarenhet menas arbete med livsmedelsproduktion eller att närliggande områden.

Du kan läsa mer om behörighet här.

Har du inte betyg i Svenska, Engelska eller Matematik erbjudas göra behörighetsprov, läs mer här.

 

OBS! Motsvarande kunskaper kan fås på många olika sätt, du kanske har studerat vidare eller förvärvat motsvarande kunskaper via yrkeserfarenhet. Då finns det möjlighet att du kan söka på reell kompetens. Viktigt är att du då måste styrka hur du förvärvat motsvarande kunskaper.

Hur ansöker du

Hur ansöker du?

Ansökan är normalt öppen perioden februari – maj men kan förlängas om det finns platser kvar. Du klickar på knappen ”ansök nu” på hemsidan. Då slussas du vidare till vårt antagningssystem. Här fyller du i alla uppgifter och laddar upp de dokument som behövs för att din ansökan ska var komplett, exempelvis gymnasiebetyg, arbetsintyg och CV. Därefter får du en bekräftelse via YH-antagning att vi tagit emot din ansökan.

 

Urval

Om vi får fler ansökningar än vi har platser inträder ett urval, där ditt urvalsprov poängbedöms. Alla som bedöms behöriga kommer bjudas in och ges möjlighet att göra ett skriftligt urvalsprov, när antagningen stängs i maj.

Vill du veta mer om antagningsprocessen, läs mer här.

CSN

Utbildningen är CSN-berättigad. Du kontaktar själv CSN med förfrågan om studiemedel. Gå in på www.csn.se.

Så snart du har fått ditt antagningsbesked kan du ansöka om studiemedel från CSN. Behöver du intyg från skolan så kontaktar du din utbildningsledare. Skolan rapporterar löpande till CSN att du fullföljer dina studier. Du får dina YH-poäng löpande efter godkända kurser och är därigenom berättigad till fortsatt studiestöd. Om du inte fullföljer dina studier behöver du omgående meddela detta till CSN. Avtalet mellan dig och CSN är inget som skolan ansvarar för, men vi hjälper dig gärna när du behöver intyg eller har frågor. Kontakta din utbildningsledare.

Karriär

Efter avslutad utbildning kan du jobba som Mathantverkare, Småskalig livsmedelsförädlare, Restauratör, Affärsutvecklare, Anställd inom restaurang och matturism eller Anställd inom mathantverk och livsmedelsförädling.

Under utbildningen får du redskapen att själv starta upp en småskalig verksamhet inom livsmedelsindustrin, och tid att lägga på att utveckla ditt koncept och ditt företagande. Utbildningen ger även dig som redan driver en verksamhet inom livsmedelsindustrin möjlighet att utveckla eller skala upp din affär och ditt koncept, och projekten under studierna kan kopplas direkt till att utveckla din egen verksamhet. Utbildningen riktar sig även till dig som är eller vill bli anställd inom livsmedelsföretag, restaurang eller sektorn för matturism, och som vill ta större ansvar inom en befintlig roll eller hjälpa till att hitta nya möjligheter eller utveckla arbetet med mathantverk och småskalig livsmedelsförädling.

Utbildningsledare

Utbildningsledare

Utbildningsledaren ansvarar för planering och genomförande av din utbildning. Utbildningsledaren är också din närmaste kontaktperson på skolan.

Lina Ekström Morin

Site Manager Boden

lina.morin@cmeducations.se +46 702 214 630

Liknande utbildningar

Ansök nu

Du slussas nu vidare till vårt antagningssystem. Här ansöker du till utbildningen och bifogar gymnasiebetyg, CV, urvalsprov m.m. När din ansökan är komplett kontaktar vi dig. 
Välkommen med din ansökan!


Vi använder cookies på denna webbplats för att ge er den bästa möjliga användarupplevelsen.
Integritetspolicy