Online

Arctic Hospitality Leader

Om Utbildningen

Swedish Lapland – magiska upplevelser i genuin miljö!

Lär dig ”Hospitality Management” tillsammans med entreprenörskap och ledarskap. Turistnäringen i Swedish Lapland och nationellt växer kraftigt. Ditt värdskap och din kompetens behövs för att stolt och varsamt visa världen alla våra unika upplevelser.

Utbilda dig till ledare inom turism och besöksnäring

Arctic Hospitality Leader ger dig kompetens för att bli den nya generationens ledare eller servicestjärna inom besöksnäringen. Den ger dig möjligheten att utvecklas och göra karriär, i en bransch som är i allt större behov av din kompetens. Utbildningen kopplas ihop med besöksnäringen och dess helt unika upplevelser, i Swedish Lapland och genomförs i nära samarbete med företag i regionen, samt med ett nationellt perspektiv.

På vårt campus i Boden Business Park bor du i direkt anslutning till skolan.

Hållbara upplevelser inom besöksnäringen

Hela utbildningen genomsyras av hållbarhet för människor, djur och natur. Ekoturism, naturturism och ett interpretativt perspektiv är ledord genom hela din utbildning. Detta genom hela ledet i besöksnäringen – från gästens första tanke på ett besök i regionen till uppföljningen efter avslutad affär.

Exempel på innehåll är:

 • Ledarskap
 • Värdskap
 • Event
 • Digital marknadsföring
 • Revenue management
 • Kommunikation

Är du nästa generationens ledare eller servicestjärna, tveka inte att skicka in en ansökan!

 

Studera på distans – med ett antal fysiska träffar i Boden

Arctic Hospitality Leader är en distansutbildning vilket innebär att du kan studera mestadels från var du vill. Möjlighet finns även att sitta delvis på plats på våra skolor i Boden, Stockholm, Skellefteå och Karlstad. Ett fåtal fysiska träffar anordnas på plats i Boden (vid Boden Business Park) där du får träffa branschföretag inom besöksnäringen, och lära dig mer hands-on om att driva en verksamhet som lockar en lokal och global publik.

 

25 % LIA – Lärande i Arbete (praktik)

Hela utbildningen genomförs i samverkan med besöksnäringen i Swedish Lapland. Som en viktig del av utbildningen gör du LIA (Lärande i arbete) sista terminen, vilket utgör ca 25% av utbildningen. På så sätt bygger du nätverk och skapar relationer med framtida arbetsgivare redan under studietiden.

Exempel på partners som vill ta emot dig på LIA är Lapland Resorts (Björkliden, Riksgränsen), Arctic Adventure, Western Farm, Icehotel, Skicamp Storklinten, Bodens camping & Bad, Brändögruppen, Arctic Bath, Arctic Inbound, Arctic Retreat, Aurora Safari Camp, Treehotel, Hide & See, Hotel Bodensia, Kukkolaforsen, Nordpoolen, Pure Lapland, Sörby Turism & Konferens och många fler.

Utbildningsplan

Entreprenörskap
15YHP / 3v
Event
10YHP / 2v
Hållbar besöksnäring
15YHP / 3v
Internationella besökaren
15YHP / 3v
Regional besöksnäring
5YHP / 1v
Säkerhet
10YHP / 2v
Hotell, logistik, Food & Beverage
20YHP / 4v
Ledarskap
15YHP / 3v
Digital marknadsföring
20YHP / 4v
Projektledning
20YHP / 4v
Revenue Management
15YHP / 3v
Service och värdskap
20YHP / 4v
Examensarbete
20YHP / 4v
LIA (Lärande i Arbete, praktik)
100YHP / 20v

Behörighet

Behörighet och reell kompetens

Du är välkommen att söka om du har en gymnasieexamen med:

 • Engelska 6
 • Svenska 1

eller motsvarande.

Motsvarande kunskaper kan fås på många olika sätt, du kanske har studerat vidare eller förvärvat motsvarande kunskaper via yrkeserfarenhet. Då finns det möjlighet att du kan söka på reell kompetens. Viktigt är att du då måste styrka hur du förvärvat motsvarande kunskaper.

 

Vill du veta mer om behörighet?

Du kan läsa mer om behörighet här.

Har du inte betyg i Svenska, Engelska eller Matematik kan du erbjudas göra behörighetsprov, läs mer här.

Terminstider

Vi ger dig mer information kring terminstider när du blir antagen till utbildningen.

Du behöver bland annat ange terminstider om och när du vill ansöka om studiemedel. Det är då viktigt att du rapporterar rätt tidsperiod och rätt YH-poäng till CSN. Varje studievecka motsvarar fem (5) yh-poäng, dvs varje dag motsvarar en (1) yh-poäng, förutsatt att du löpande klarar dina kurser med godkända resultat.

Hur ansöker du

Hur ansöker du?

Du ansöker via vårt antagningssystem ”yh-antagning”. Där fyller du i de uppgifter som efterfrågas, samt laddar upp de dokument som behövs för att din ansökan ska var komplett. Det kan exempelvis röra sig om gymnasiebetyg, arbetsintyg och CV. Därefter får du en bekräftelse via YH-antagning att vi tagit emot din ansökan.

Ansökan är normalt öppen perioden feb-maj, men kan komma att förlängas om det finns platser kvar.

 

Urval

Om vi får fler ansökningar än vi har platser inträder ett urval där ditt urvalsprov poängbedöms. Alla som bedöms behöriga kommer bjudas in och ges möjlighet att göra ett skriftligt urvalsprov, när antagningen stängs i maj.

Vill du veta mer om antagningsprocessen, läs mer här.

CSN

Utbildningen är CSN-berättigad. Du kontaktar själv CSN med förfrågan om studiemedel. Gå in på www.csn.se.

Så snart du har fått ditt antagningsbesked kan du ansöka om studiemedel från CSN. Behöver du intyg från skolan så kontaktar du din utbildningsledare. Skolan rapporterar löpande till CSN att du fullföljer dina studier. Du får dina YH-poäng löpande efter godkända kurser och är därigenom berättigad till fortsatt studiestöd. Om du inte fullföljer dina studier behöver du omgående meddela detta till CSN. Avtalet mellan dig och CSN är inget som skolan ansvarar för, men vi hjälper dig gärna när du behöver intyg eller har frågor. Kontakta din utbildningsledare.

Karriär

YH-utbildningar leder till jobb, enligt statistiken får 9 av 10 anställning efter examen. Din kompetensprofil och nya arbetsroll är eftertraktad på arbetsmarknaden. Changemaker Educations mäter varje år hur många som fått anställning sex (6) månader efter examen och rapporterar resultatet till MYH.

Exempel på yrkesroller som du kan söka efter examen är;

 • Hotellchef
 • Konferenschef/ansvarig
 • Bokningsansvarig
 • Receptionschef/ansvarig
 • Destinationsutvecklare
 • Egen företagare
 • Projektledare
 • Affärsutvecklare
 • Turistguide
 • Reseagent
 • Försäljnings och marknadsansvarig

När det gäller lön och karriär rekommenderar vi dig att hålla koll på Lönebarometern eller branschorganisationerna och fackförbundens uppgifter.

Ledningsgrupp

Din utbildning har en ledningsgrupp som säkerställer kvalitet, samt fattar beslut om antagning och examinering. Ledningsgruppen träffas två gånger per termin. En eller flera studerande ingår i ledningsgruppen och representerar alla som går på utbildningen.

Ledningsgruppen består av representanter från näringslivet, skolledningen, allmänna skolväsendet, universitet/högskolan, branschorganisationerna och de studerande. En av ledningsgruppens uppgifter är att säkra att utbildningen omfattar den kompetens och de kunskapsområden som motsvarar arbetsmarknadens behov.

 • Petter Nyberg, Visita (Restaurang CG)
 • Britta Jonsson Lindvall, Treehotel
 • Rikard Westerberg, Swedish Lapland
 • Fredrik Broman, Arctic Getaways
 • Martin Spolander, Kukkokolaforsen Turist & Konferens
 • Rickard Mattsson, Företagarna Boden
 • Lars Lindberg, Regionchef Företagarna Norrbotten
 • Jenny Edfeldt, Elite Hotel Luleå
 • Malin Jonsson, Swedish Lapland
 • Magnus Sundling, Boden Business Park
 • Kenneth Winblad von Walter, Björknäsgymnasiet

Utbildningsledare

Utbildningsledare

Utbildningsledaren ansvarar för planering och genomförande av din utbildning. Utbildningsledaren är också din närmaste kontaktperson på skolan.

Sara Nyström

Head of Education Arctic Hospitality Leader& Foodmaker

sara.nystrom@cmeducations.se +46 70 301 22 37

Liknande utbildningar

Ansök nu

Du slussas nu vidare till vårt antagningssystem. Här ansöker du till utbildningen och bifogar gymnasiebetyg, CV, urvalsprov m.m. När din ansökan är komplett kontaktar vi dig. 
Välkommen med din ansökan!