Hos Urban Food Space skapas morgondagens matupplevelse
Till hösten drar återigen vår Foodmaker-utbildning i gång på distans, med möjlighet till fysiska experiment i Göteborg. Vi tog en pratstund med Matts Johansson och Corina Akner från satsningen Urban Food Space, som är Changemaker Educations utbildningspartner.
Urban Food Space har sin verksamhet i Gamlestadens fabriker. Ledorden för satsningen är hållbarhet och digitalitet.
– Vi jobbar utifrån en plattform där målet är att digitalisera matindustrin, berättar Matts Johansson, Concept & business developer på Urban Food Space. Vi vill skapa spårbarhet i båda ändar: både avseende kund och konsument. Men det blir även en konsumentprodukt i form av en upplevelseplats. Vi kommer att utveckla koncept ihop med livsmedelsentreprenörer. Vi vill vara en plats för de nya, vilda idéerna inom mat, food-trucks, nya nyttiga produkter, hållbarhet, food-tech, med mera.
Delta i experimentverkstaden
Konceptet kommer att appliceras på Changemaker Educations nya Foodmaker-utbildning. Utbildningen ges på distans med ett antal platsträffar i Boden, men det kommer även att finnas möjlighet att utföra experiment och jobba fysiskt med mat på plats i Gamlestadens fabriker.
– Vi kommer att ha ett antal kök och food trucks som utgår därifrån, säger Matts. Här får de studerande vara med i processerna och lära, komma med input och delta i en stor experimentverkstad där vi skapar morgondagens matupplevelse.
– Jag kommer hålla i olika labbar, aktiviteter och workshops där fokus är på att sätta teori i praktik och göra forskning handgriplig, säger Corina Akner, Head of design studio and innovation. Under kursen kommer vi använda måltider till att utforska hållbara råvaror där vi först närmar oss våra egna normer för att sedan kunna utmana oss själva. Vi kommer utforska frågor kring mat som destinationsskapande aktivitet och till exempel hur du blir en mer hållbar ”foodie”.
Cirkulär ekonomi – en viktig del
En viktig del av utbildningen blir tillämpandet av cirkulär ekonomi inom livsmedelsproduktion.
– Cirkulär ekonomi är inte en ”one solution fits all”, säger Corina, utan det är ett tänk som kan genomsyra hela eller delar av hållbara system. Vi kommer att sätta cirkulär ekonomi i relation till andra hållbara system och beskriva de processer vi utforskar. Andra viktiga grundstenar i utbildningen vi kommer att provsmaka och arbeta med är normutmanande system, symbios, sidoströmmar, sekundärproduktion och ”beyond food waste”.
– Vi behöver identifiera hållbara aktörer mycket tidigare i kedjan, de som både kan och vågar utmana de olika rådande ohållbara systemen, fortsätter Corina. Vi behöver höja status på många råvaror och tänka bortom ”jämförpris” genom att ställa in oss på nya värden och sedan lära oss att kontinuerligt värdera dem.
Corina Akner, Head of design studio and innovation hos Urban Food Space.
En stor del av utbildningen utgörs av LIA, lärande i arbete, där det bland annat kommer att finnas praktikplatser internt på plats hos Urban Food Space. Där kan de studerande bland mycket annat jobba med affärsutveckling, testa fram nya maträtter eller lära sig mer om hållbarhet, säkerhet och flöden runt mat.
– Vi hoppas att få ta emot människor som vill förverkliga drömmar, säger Matts. Det här är en mycket bred utbildning som passar den som vill starta olika sorters matföretag. Det kan vara allt från att bli livsmedelsinspektör eller konsult till att starta upp som restauratör eller foodtrucksoperatör, man kanske vill börja tillverka någon produkt i större skala…det finns många möjligheter!
Varför ska man gå den här utbildningen?
– Den blir ovärderlig eftersom vårt matsystem är trasigt och producenterna går på knäna i dag, säger Corina. Idag har den stora majoriteten producenter inte möjligheter till annat än att suga ut naturen, förstöra ekosystem och hitta de billigaste tänkbara lösningarna. Att det här systemet accepterar ohyggliga mängder svinn och sidoströmmar är också ett stort problem som genomsyrar hela vår moderna värld. Det här svinnet har uppstått i takt med storskaligt billigt jordbruk, för bara 50–70 år sen såg det mycket annorlunda ut och vi hade helt enkelt inte råd att slänga maten.
– Vi måste lära oss att tänka om, och det är just det den här kursen sätter fingret på!