Så kan agilt ledarskap hjälpa oss navigera det nya normala
Vi lever i en allt mer föränderlig och oförutsägbar värld. Det har vi inte minst sett under covid-pandemin. Vi blir överrumplade och våra framtidsplaner ställs på ända.
Inom IT-branschen har man länge jobbat med modeller och verktyg för att kunna möta föränderlighet och oförutsägbara moment. Det kallas för det agila arbetssättet. Vi pratade med kursledaren för Changemaker Educations utbildning Agile Project Manager för att bena ut skillnaden mellan det klassiska projektledarskapet och det agila. Vi fick också svar på vem som ska gå den här utbildningen.
“I det klassiska projektledarskapet handlar arbetssättet om att planera allt i detalj långt i förväg, skapa känslan av kontroll och presentera ett resultat i slutet. Allt som avviker ses som störningsmoment som man ska arbeta bort. Det handlar om att minimera risk och osäkerhet” säger Miriam Skogsäng Lund, ledare på utbildningen Agile Project Manager.
“Inom det agila arbetssättet råder det motsatta. Man arbetar i två veckors sprintar, där man försöker producera något användarvänligt och gör förbättringar löpande. Man har målet i sikte men är inte låst på det och förstår att man måste anpassa produkten och samla in feedback under processens gång för att vara relevanta. Man pratar därför inte heller om enbart “projekt” utan oftare om “processer”.
Enligt Miriam kopplar många än idag agila metoder uteslutande till IT-branschen, SaaS-bolag och tech- världen. Men så ser det inte ut längre. De senaste åren har den börjat att användas allt mer inom branscher som bank och finans, försäkring, och tillverkningsföretag såsom Scania. Men även myndigheter har börjat att använda sig av agila metoder i större skala.
“Det agila arbetssättet kräver mindre dokumentation, snabb anpassning och självorganiserade team.”
Men vem passar inom det agila ledarskapet? Bör man vara en särskild typ av person eller ha en viss typ av bakgrund för denna kurs?
“Jag tror att som person måste man vara någon som gillar förändring, snabba puckar och att kontinuerligt lära nytt. Du ska vara lyhörd och gilla människor och samarbete. Agilt ledarskap handlar om att navigera och kunna kommunicera i en värld av förändring.”
Miriam nämner att förutom allt detta bör man har några års arbetslivserfarenhet, men man behöver inte komma från tech eller IT-världen. Hon säger att hon ser tre olika grupper som utbildningen skulle passa utmärkt för:
Personer som redan har arbetat med projektledning och vill vässa sin verktygslåda med agila metoder och arbetssätt.
Hårdvaru- och mjukvaruutvecklare som vill lära sig mer om att leda team
Andra som vill lära sig mer om ledarskap. För denna kurs är framför allt en ledarskapsutbildning.
Att fokus i utbildningen ligger på just ledarskap och inte på IT-frågor och tekniska färdigheter tycker Miriam är viktigt att poängtera.
Utöver detta innehåller utbildningen även ämnen som digital facilitering, förändringsledning och product- and release management – allt för att den studerande ska få så bra förutsättningar som möjligt för att själv leda och inspirera andra.
Foto av Leon
Men vad händer efter utbildningen då? Är det lätt att få jobb med denna merit på CV:et?
“Det agila tankesättet sprider sig mer och mer, och en stor fördel med denna utbildning är att den ger en certifiering i SAFe 5 Agilist, som numer är ett krav bland många företag. Denna utbildning kommer hjälpa dig att ta ett steg upp från var du befinner dig nu, och hjälpa dig att axla roller som agil projektledare eller exempelvis agile coach.”
Vid en snabb slagning på termen “agile” på Platsbanken får man i dagsläget 551 annonser från hela Sverige. Arbetsplatserna som har lagt upp annonserna är bland annat Volvo, Ikea, Ikano bank, Electrolux och flertalet större och mindre organisationer.
Agile Project Manager har varit en eftertraktad utbildning hos Changemaker Educations sedan start 2019. Utbildningen består av 300 YH-poäng, är 3 terminer lång inklusive en praktikperiod (LiA) på 15 veckor och bedrivs på 100% takt. Den är platsoberoende och ger rätt till CSN bidrag. Läs mer om utbildningen här.