fbpx
Program // YH-poäng: 400

Game & UX Designer – Online/Skellefteå

Drömmer du om att bli spel och UX Designer? Då är den här utbildningen helt rätt för dig. Få den erfarenhet du behöver för en karriär i spelbranschen.

Game Designers, UX Designer, interaktionsdesigner – få tvärvetenskaplig kompetens inom spelutveckling, upplevelsebaserad design, speldesign, UX, VR/AR, gamification, affärsutveckling och ledarskap. Välkommen till en spännande yrkesroll där du är med och påverkar framtiden. Skapa spel, skapa världar!

Vi samarbetar med en rad företag i utbildningen Triolith Games AB, Strangewood Studios AB, Tieto Skellefteå, Once Upon, Hello Future, Goodbye Kansas Studios, Gold Town Games, Mindforce Game Lab, Musikmedel Future Vision AB, North Kingdom, Boliden, Zordix AB, Coldwood, Tarvalley, SIGMAR Metodbyrå, Visma Consulting AB m.fl – 

Snabba fakta:

 • Börja arbeta direkt efter utbildningen
 • Lokaler Futuregames Campus Skellefteå
 • Utbilda dig tillsammans med tre andra yrkesroller: programmerare, grafiker och projektledare
 • Samarbeta med spel- och it-branschen i Skellefteå
 • CSN-berättigad
 • 2 år (4 terminer) med start 31 augusti 2020
 • LIA (lärande i arbete, praktik) 20 veckor
 • 30 platser
 • Bostadsgaranti
 • Utbildningen kommer att bedrivas både på svenska och engelska

YRKESROLLER

 • Game Designer
 • Interaktionsdesigner
 • UX Designer
 • User Researcher
 • Gamification Designer
 • Planner

VEM ÄR BEHÖRIG?

Du som har en gymnasieexamen med eng6 och sv2 är välkommen att ansöka.

OBS! Motsvarande kunskaper kan fås på många andra sätt, du kanske har studerat vidare eller arbetat med webb, spel, data/it, e-handel eller närliggande områden. Du kan också ansöka enligt 20%-regeln om du har arbetat inom området tidigare och ej har en gymnasieexamen. Ring eller mejla så berättar vi mer.

HUR ANSÖKER DU?

Ansökningsperioden är öppen 3 feb – 5 maj 2020. Öppen för Sen Anmälan t om 1 juni.

Här fyller du i alla uppgifter du kan och laddar upp de dokument som krävs. Gymnasiebetyg är obligatoriska att ladda upp om du ej söker enligt 20%-regeln. Om du vill hänvisa till reell kompetens (utanför gymnasieskolan) behöver du styrka detta med rätt dokument. Övriga dokument inklusive arbetsprover (skriftligt prov, CV, arbetsintyg) är frivilliga att ladda upp. Tänk på att dina meriter stärker dina möjligheter att bli antagen då vi har totalt 30 platser.

VAD HÄNDER EFTER ATT DU HAR LÄMNAT IN DIN ANSÖKAN?

Alla som är behöriga och ansöker under den ordinarie ansökningstiden kommer att kallas till ett möte hos Futuregames/Changemaker Educations. På mötet får du veta mer om utbildningen och träffa utbildningsledningen. Samtidigt gör du ett frivilligt muntligt prov. Alla sökande rangordnas efter en poängskala som avgör vilka som kommer att erbjudas en plats på utbildningen. Poängskalan, max 50 poäng, utgår från det skriftliga och muntliga provet som mäter dina kunskaper och erfarenheter kopplat till yrkesrollen “Game & UX Designer”. Med start när den ordinarie ansökningsperioden stänger 5 maj (Öppen för Sen Anmälan t om 1 juni) och löpande fram till midsommar 2020 fattar ledningsgruppen beslut om vilka som ska antas till utbildningen.

Ladda ned Särskilt Prov: Särskilt-prov-Game-UX-Designer.docx

Om du har problem med att ladda ned provet kan beställa det direkt från per@cmeducations.se

Du får svar innan midsommar 2020. Du kan bli antagen eller reserv om du är behörig. Om du har erbjudits en plats på utbildningen måste du tacka ja inom fem arbetsdagar från det att du fått beskedet. Vi mejlar dig svaret på den mejladress du anger i din ansökan. Utbildningen startar 31 augusti 2020 och det är viktigt att du kommer på uppropet så du säkerställer att du får din utbildningsplats hos oss.

 

SPEL- och IT-BRANSCHEN I NORR BEHÖVER DIG

Vi har ständigt en nära dialog med arbetslivet. För denna utbildning har över 50 företag (spel- och it-företag i Norr- och Västerbotten) svarat på en enkät angående kompetensbehov. Det totala anställningsbehovet hos företagen ligger på över 100 anställda under de kommande 3-5 åren. Samtliga företag är positiva till att ta emot praktikanter och rekrytera direkt från Futuregames.

Det är inte bara spelföretag som efterfrågar yrkeskompetensen. Industriföretag som Boliden, företag inom infrastruktur som Skellefteå Kraft, samt flera konsultföretag, apputvecklare och byråer, är olika företag som efterfrågar kompetens kring creative product management, interaktionsdesign, mjukvarutestare och programmerare/utvecklare. De vill åt den spetskompetens som Futuregames närt under sina år i spelbranschen kring projektarbete med digitala upplevelser, agila metoder, kunskap om spelmekanik och mjukvarutestning.

“Det är i dagsläget oerhört svårt att rekrytera till it-branschen i Skellefteå och de utbildningsplatser som finns idag är i stort sett noll så det är oerhört viktigt för framtiden att vi får tillväxt. Flera av de stora IT-bolagen börjar dessutom ha pensionsavgångar vilket kommer att öka behovet av påfyllnad.” Berit Backvid, Visma Consulting

FUTUREGAMES & ARTIC GAME LAB

Vi är inte ensamma om att på allvar vilja etablera en spelbransch i norr. Arctic Game Lab är en samarbetsorganisation mellan flera kommuner och organisationer i Norr- och Västerbotten (Skellefteå, Umeå, Boden, Luleå och Piteå), som verkar för att skapa en strategisk plattform för spelbranschens tillväxt i norra Sverige. De har bl a koordinerat olika game jams, mångfaldssatsningar och Arctic Game Conference. Inom nätverket finns tillgång till inkubatorer och andra pusselbitar som krävs för att skapa en långsiktigt hållbar spelutveckling efter norra Sveriges villkor.

AGL skriver: ”Utvecklingstakten är snabb då flera nya bolag har bildats, kompetens flyttar till regionen och utbildningsplatserna växer. Vi behöver nu fler utbildningar inom spel för att våra spelföretag ska ha möjlighet till tillväxt.”

>> Läs mer om Artic Game Lab 

PLUGGA PÅ FUTUREGAMES CAMPUS SKELLEFTEÅ

Plugga hos oss på Futuregames i Skellefteå. Här har du nära till allt. Vår skola ligger på campusområdet i Skellefteå med både restaurang och träningsmöjligheter samt ett hus fullt av spelutbildningar (programmerare, projektledare, grafiker och designers på samma våningsplan). Och nära till spelbranschen! Och du – det är bostadsgaranti i Skellefteå!

LEARNING BY DOING, LEARNING BY REFLECTION – VÅR PEDAGOGIK

Utveckla kärnkompetens i spel- och it-utveckling genom undervisning och yrkestrick från lärare direkt från ledande företag inom branschen. Få tillgång till vår kreativa miljö inklusive datorer med relevant mjukvara där du växer och bygger dina färdigheter tillsammans med talangfulla klasskamrater och seniora spelutvecklare. Ta del i intensiva spelprojekt tillsammans med de parallella programmen på Futuregames (utvecklare, product managers och 3d-grafiker/VFX) där ni simulerar professionella projekt för att återspegla hur du kommer att arbeta i spelindustrin, och förbereda dig för en ständigt utvecklande och kreativ karriär.

Vi vill skapa pragmatiska spelutvecklare med ett balanserat och brett perspektiv på hela utvecklingsprocessen, stark samarbetsförmåga och gruppvana med praktisk och proaktiv inställning.

25 % LIA (LÄRANDE I ARBETE, PRAKTIK – 20 veckor)

Som en del av utbildningen gör du LIA (Lärande i arbete, praktik, internship) hos ledande branschföretag. LIAn fördjupar och breddar ditt lärande och du får arbetserfarenheter som krävs för att utveckla dagens och morgondagens kundupplevelser och affärsnytta. Du bygger ditt nätverk och skapar relationer med framtida arbetsgivare redan under studietiden.

Vi samarbetar med en rad företag och e-handelsplattformar gällande LIA, projekt, branschevents, föreläsningar och rekrytering nationellt via Futuregames nätverk samt lokalt i Skellefteåområdet och regionalt i hela norrland; Triolith Games AB, Strangewood Studios AB, Tieto Skellefteå, Once Upon, Hello Future, Goodbye Kansas Studios, Gold Town Games, Mindforce Game Lab, Musikmedel Future Vision AB, North Kingdom, Boliden, Zordix AB, Coldwood, Tarvalley, SIGMAR Metodbyrå, Visma Consulting AB m.fl

VI GER DIG RÄTT KOMPETENSPROFIL

Vi samarbetar med en rad företag och organisationer som alla uttrycker ett växande behov av game och ux designers. Vi har samlat några av branschens mest kunniga utvecklare och föreläsare under ett och samma tak. Du får möjlighet att utbilda dig till framtidens vassaste och bredaste designer. Du sätter själv ribban för hur långt du vill nå under dina två år hos oss.

Exempel på kurser är;

 • Affärsutveckling
 • Analytics, SQL och statistik
 • Agil projektmetodik
 • Service Design
 • ARG – Alternate reality game
 • Rapid Prototyping
 • Service design
 • Speldesign
 • Spelproduktion
 • Gamification och spelpsykologi
 • User research och User Testing
 • UX och Game Thinking

UTBILDNINGSPLAN OCH YRKESHÖGSKOLEEXAMEN

Efter avslutade och godkända studier erhåller du yrkeshögskoleexamen om totalt 400 yh-poäng, vilket motsvarar drygt två års heltidsstudier. Din utbildningsplan godkänns och övervakas av Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) som har höga krav på kvalitet och lärprocesser. Changemaker Educations ansvarar för planering, genomförande och utveckling av din utbildning.  Du som studerar har en utbildningsledare som koordinerar din utbildning och fungerar som din kontaktperson under studietiden.

> Läs mer om MYH på www.myh.se

VAD ARBETAR DU SOM EFTER UTBILDNINGEN?

Att jobba som spel- och ux designer är en nyckelroll och en samordningsroll mellan upplevelser, spel, kunder, team och verksamheter. Du sammanflätar och bygger broar mellan digitala och fysiska världar. Du förbättrar och utvecklar kundupplevelser och därigenom kundnytta och affärsnytta. Utbildningen ger dig verktyg för att förstå upplevelser, kunder, behov och utbud på dagens marknader. Du får lära dig att skapa digitala spel och miljöer med kundupplevelsen i fokus.

LEDNINGSGRUPPEN

Din utbildning har en ledningsgrupp som säkerställer branschkontakter, utveckling och kvalitet genom hela utbildningsprocessen. Ledningsgruppen träffas två gånger per termin och innefattar arbetsgrupper för olika områden, exempelvis pedagogik och LIA. Studerandeinflytande säkerställs genom att två eller flera studerande ingår i ledningsgruppen och representerar alla som går utbildningen.

Ledningsgruppen består av representanter från näringslivet, skolledningen, allmänna skolväsendet, universitet/högskolan, branschorganisationerna och de studerande. Medlemmarna ges full insyn i utbildningen och pågående projekt. En av ledningsgruppens uppgifter är att säkra att utbildningen omfattar den kompetens och de kunskapsområden som motsvarar arbetsmarknadens behov.

Ledningsgruppen uppdateras vid utbildningsstart.

VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!

Tveka inte – mejla eller ring om du har frågor;

Per Myrén (t.f utbildningsledare) per@cmeducations.se

Game & UX Designer – Online/Skellefteå

YH-poäng: 400
Studiestöd CSN : Yes
Kursstart: 31/08/2020
Ort: Skellefteå
Övrig information

Ansökan är stängd, välkommen tillbaka till våren!

Utbildningsledare